Social Media Means
Photo by Alesia  Kozik Pexels Logo Photo: Alesia Kozik

What is 1b in money?

1 billion in rupees is 10,000 lakhs. 1 billion is a natural number and is given by 1,000,000,000. The number preceding 1 billion is 999,999,999 and the succeeding number is 1,000,000,001.

Which marketing industry is best?
Which marketing industry is best?

Here are some of the top industries generating high ROI through digital marketing. Marketing. In its essence, everything that a company executes...

Read More »
What are basic digital tools?
What are basic digital tools?

What Are Digital Tools? Digital tools are online platforms or software applications leveraged by businesses or individuals to perform quick and...

Read More »

1 Billion in Rupees

1 billion in rupees is 10,000 lakhs. 1 billion is a natural number and is given by 1,000,000,000. The number preceding 1 billion is 999,999,999 and the succeeding number is 1,000,000,001. In Mathematics, the numbers can be defined with the help of place value. The place value of the digits in the numbers is represented in two different ways. They are the Indian System and the International System. The place value charts are used to identify the positional values of the number. The numbers in the general form can be expanded with the help of positions. The order of the place value goes from right to left. The place value starts from the unit place (one’s place), then moves to tens, hundreds, thousands and so on. In this article, let us discuss the value of 1 billion in rupees in terms of the Indian system of place value in detail. Also, we will have a look at the place value chart for the Indian System and the International System.

1 Billion in Rupees Value

From the place value charts, billions are used in the International System. The equivalent value of 1 billion in rupees (in terms of the Indian System) is given by

1 Billion = 1,000,000,000 Rupees

1 Billion in Lakhs

We can write 1 billion in lakhs as:

1 Billion = 10,000 Lakhs (As 1 lakh = 1,00,000)

Thus, 1 billion in lakhs is 10,000 lakhs. It means that 1 billion in lakhs is equal to ten thousand lakhs. On other words , 1 Billion = 100 crores (As 1 crore = 1,00,00,000)

Conversion From Billion to Lakhs:

To convert the given billion value into lakhs, multiply the given billion value by ten thousand lakhs (10,000 Lakhs) For example, to convert 7 billion in lakhs, multiply 7 by 10,000 lakhs.

(i.e.,) 7 Billion = 7 x 10,000 lakhs

7 Billion = 70,000 lakhs

Thus, 7 billion is equal to 70,000 lakhs.

1 Billion in Crores

1 Billion = 100 crores (As 1 crore = 1,00,00,000)

Conversion From Billion to Crores:

To convert the given billion value to crores, multiply the given billion value by 100 crores. Let us assume an example, to convert 9 billion in crores, multiply 9 by 100 crores.

(i.e.,) 9 Billion = 9 x 100 crores

9 Billion = 900 crores

Thus, 9 billion is equal to 900 crores.

In this way, we can convert any billion value to Indian numbering system values like lakhs, crores and so on.

How many Zeros in a Billion?

What are low-stress jobs?
What are low-stress jobs?

Some low-stress jobs come with good to excellent annual salaries. 14 Low-Stress Jobs. In its annual report, CareerCast considered 11 stress factors...

Read More »
What is the positive effect of social media?
What is the positive effect of social media?

Offers kindness and empathy This is one of the positive impacts of social media. People often share their stories, how they struggle, the ups and...

Read More »

There are nine (9) zeros in a billion.

1 billion = 1,000,000,000

The place value of each zero can be understood in the below-given chart.

How many Millions is a Billion?

1 million = 1000,000

One million is equal to 1000 thousand.

1 billion = 1000 million = 1000,000,000

Therefore, one billion in million is equal to 1000 million.

Place Value Chart for Indian System

In the Indian system, the sequence of the place value of the digit is as follows: Crores Lakhs Thousands Ones Ten Crores Crores Ten Lakhs Lakhs Ten Thousands Thousands Hundreds Tens Ones 10,00,00,000 1,00,00,000 10,00,000 1,00,000 10,000 1000 100 10 1 The Indian system of numeration is also known as the Hindu-Arabic system. In this system, the comma symbol “,” is used to separate the periods. Here, the first comma comes after three digits from the right side, and the next comma comes after 2 digits, and then after every 2 digits.

Place Value chart for International System

In the International System, the sequence of the place value of a digit is as follows: Billions Millions Thousands Ones Hundred Billions Ten Billions One Billion Hundred Millions Ten Millions One Million Hundred Thousands Ten Thousands Thousands Hundreds Tens Ones 100,000,000,000 10,000,000,000 1,000,000,000 100,000,000 10,000,000 1, 000,000 100,000 10,000 1000 100 10 1

Also, check: Billion to Rupees Calculator.

Billion in Rupees Examples

The following examples will help you to clearly understand the concept of billion in rupees:

Example 1:

What is the value of 5 billion in rupees?

Solution:

We know that 1 billion in rupees is equal to 1,000,000,000

So, the value of 5 billion in rupees is calculated as follows:

5 Billion = 5 x 1,000,000,000

5 Billion = 5,000,000,000 rupees

Also, we can say 5 billion is equal to 500 crores.

Example 2:

What is the value of 4.6 billion in crores?

Solution:

We know that

1 Billion = 100 crores

Therefore, 4.6 Billion = 4.6 x 100 crores

4.6 Billion = 460 crores

Hence, the value of 4.6 billion is 460 crores.

Example 3:

What is the value of 2 billion in lakhs?

Solution:

It is known that

1 Billion = 10,000 Lakhs

Therefore,

2 billions = 2 x 10,000 lakhs

2 Billions = 20,000 lakhs.

Example 4:

What is 1 per cent of 7 billion?

Solution:

7 billion can be written as 7,000,000,000

1 percent of 7 billion = 1% of 7,000,000,000

= 1% × 7,000,000,000

= 1/100 × 7,000,000,000

How can I make money online fast legally?
How can I make money online fast legally?

Here's a list of how you can capitalize off the internet to either make a living or earn some extra dollars: Start an e-commerce website and sell...

Read More »
What does a day in the life of a recruiter look like?
What does a day in the life of a recruiter look like?

No two days are the same for those who choose this career path. Depending on the role, a recruiter may spend their day browsing job platforms,...

Read More »

= 70,000,000

70,000,000 is 70 million.

1 % of 7 billion is 70 million.

Example 5:

Write the following numbers in word format.

(a) 4,896,683,154 –

(b) 12,817,409,335 –

(c) 81,230,000,101 –

(d) 507,073,005,106 –

(e) 609,999,909,890 –

Solution:

(a) Four billion eight hundred ninety-six million six hundred eighty-three thousand one hundred and fifty-four (b) Twelve billion eight hundred seventeen million four hundred nine thousand three hundred and thirty-five

(c) Eighty-one billion two hundred thirty million one hundred and one

(d) Five hundred seven billion seventy-three million five thousand one hundred and six (e) Six hundred nine billion nine hundred ninety-nine million nine hundred nine thousand eight hundred and ninety

Example 6:

Express the given word sentences in number format.

(a) Three billion seven hundred twenty-two million one hundred thirty-one thousand four hundred seventy-two

(b) Five hundred seventy-four million three hundred twenty-six thousand four hundred thirty-seven

(c) Eleven billion one hundred eighty-eight million three hundred forty-six thousand and eighty-three (d) Eighteen billion seven hundred ninety-two million six hundred sixteen thousand three hundred twelve (e) One hundred fifty-nine billion one hundred eighty-six million six hundred fifty-one thousand three hundred and twenty-six

Solution:

(a) 3,722,131,472

(b) 574,326,437

(c) 11,188,346,083

(d) 18,792,616,312

(e) 159,186,651,326

Example 7:

What is the predecessor of the number 3,45,75,42,009?

Solution:

The previous number (predecessor) of 3,45,75,42,009 is 3,45,75,42,008.

Example 8:

Choose the place value from the given choices of the number 5 in the given number. 132,070,689,050

A) ten B) ten thousand C) ten million D) ten billion

Solution:

The place value of 5 in 132, 070, 689, 050 is tens.

Example 9:

Find the value of 2 in the following number: 529,307,604,000

A) Hundred billion B) Ten billion C) Ten million D) One million

Solution:

The place value of the number 2 in 529,307,604,000 is ten billion.

Example 10:

Which of the choices given below expresses five hundred six million, seventy-three thousand, and eight in standard form?

A) 516,073,008 B) 506,073,008 C) 506,111.0008 D) 506,068,908

Solution:

506, 073, 008 = five hundred six million, seventy-three thousand, eight.

Practice Problems

Solve the following problems:

What is the value of 3.26 billion in rupees? What is the value of 0.23 billion in rupees? What is the value of ½ billion in rupees?

Stay tuned with BYJU’S – The Learning App and download the app to learn many interesting Maths-related topics.

How do recruiters get leads?
How do recruiters get leads?

If you primarily recruit for local businesses, local networking can help you find more leads. Attend events and meetings of local business...

Read More »
What are the easiest remote jobs to get with no experience?
What are the easiest remote jobs to get with no experience?

6 High-Paying Remote Jobs You Can Land With No Remote Experience Remote Developer. ... Remote Web Designer. ... Remote Project Manager. ... Remote...

Read More »
What to say if recruiter asks for salary?
What to say if recruiter asks for salary?

Consider giving a salary range, not a number If a job post asks applicants to state their expected salary when applying for the position, then give...

Read More »
What social media do CEOs use?
What social media do CEOs use?

Best social media platforms for CEOs LinkedIn is the most popular platform for corporate CEOs. It is a business-focused network. Executives use...

Read More »